Η Φωτό Μου

Καθημερινά... με τον Πάνο Αϊβαλή // Επικοινωνία στο email: arkadikovima@gmail.com

et in Arcadia ego



"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός
28η Οκτωβρίου 1940 - 28η Οκτωβρίου 2017
Τιμούμε τους μαχητές φαντάρους που πολέμησαν στο Αλβανικό μέτωπο, δίνοντας και την ζωή τους στην ιδέα της Ελευθερίας.... Στην μνήμη του Παναγιώτη του Πέτρου Τσαρμπού [από την Καρύταινα] που γύρισε λαβωμένος στο πόδι από το μέτωπο. Αιωνία του η μνήμη.....

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

28η Οκτωβρίου 1940 - O ηρωικός αγώνας της Ελλάδος εναντίον του Άξονα,



της ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Στις 28 Οκτωβρίου 1940 η Ελλάς δέχτηκε απρόκλητη επίθεση από τη φασιστική τότε Ιταλία. ο ελληνικός λαός έδειξε απέναντι στον επιδρομή αδάμαστο αγωνιστικό φρόνημα. Οι επιτυχίες τον ελληνικού στρατού προκάλεσαν γενικό θαυμασμό, ενθάρρυναν τους υποδουλωμένους λαούς της Ευρώπης, προπάντων όμως παρακίνησαν την ηγεσία της Γερμανίας να επέμβη στρατιωτικά στην Ελλάδα τον Απρίλιο 1941 και να εμπλέξει εκεί ισχυρές δυνάμεις της επί δίμηνο. Κατελήφθησαν τελικά τα ελληνικά εδάφη από τους επιδρομείς. Η μάχη όμως της Ελλάδας, με την καθυστέρηση ιδίως της γερμανικής επιθέσεως εναντίον της Ρωσίας, συνέβαλε κρίσιμα στην πορεία της παγκόσμιας Ιστορίας.
O ηρωικός αγώνας της Ελλάδος εναντίον του Άξονα, κατά τους επτά συνολικά μήνες του ελληνοϊταλικού και του ελληνογερμανικού πολέμου (από τις 28 Οκτωβρίου 1940 έως τις 31 Μαΐου 1941), αποτελεί αναμφισβήτητα μία από τις ενδοξότερες σελίδες της ελληνικής ιστορίας. Έχει όμως και ιστορική σημασία ευρύτερη, γιατί επηρέασε πολλαπλά την εξέλιξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και συνέβαλε κρίσιμα στην έκβαση του. Του ανήκει έτσι περίβλεπτη θέση στη γενικότερη σύγχρονη ιστορία και ειδικότερα στην ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η απόρριψη ήδη του ιταλικού τελεσιγράφου - σε μια εποχή που οι δυνάμεις του Άξονα, υστέρα από σειρά εντυπωσιακών επιτυχιών, θεωρούνταν ακατανίκητες, έτοιμες να συντρίψουν όσους θα τολμούσαν να προβάλουν αντίσταση - και οι πρώτες ελληνικές νίκες προκάλεσαν ξάφνιασμα και ενθουσιασμό των φίλων της ελευθερίας σε όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα βρέθηκε απότομα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί και υπουργοί, διαπρεπείς στρατιωτικοί ηγέτες και επιφανείς δημοσιογράφοι, εκλεκτοί άνθρωποι του πνεύματος από όλες τις ηπείρους, συναγωνίζονταν, με δηλώσεις η ανταποκρίσεις και άρθρα τους, σε εκδηλώσεις θαυμασμού για τον αγώνα της Ελλάδας, που μάλιστα πολλοί τον έκριναν ισάξιο με τα πολεμικά τρόπαια των αρχαίων Ελλήνων. Οι οξυδερκέστεροι κατανοούσαν από τις πρώτες εβδομάδες τη μεγάλη σημασία του και έγραφαν για μεταβολή της καταστάσεως και για καμπή στην εξέλιξη του γενικού πολέμου.
Από την πρώτη μέρα άρχισαν να φθάνουν μηνύματα θαυμασμού και αλληλεγγύης. ο Άγγλος αρθρογράφος Κάντιτους, εκτός από άλλα, τόνιζε: 
 «Ρίξτε ένα βλέμμα στο μακρό κατάλογο των εθνών, που υποτάχθηκαν υπό τον Άξονα από το 1938, και θα δείτε, ότι η γενναιοψυχία των Ελλήνων φωτίζει σαν ήλιος έναν σκοτεινό κόσμο...».
Η πτώση της Κορυτσάς στις 22 Νοεμβρίου προκάλεσε νέο ενθουσιασμό και νέα εγκώμια για την Ελλάδα. Ο Τσώρτσιλ τηλεγραφούσε:
 «Εγκάρδια συγχαρητήρια για τις νίκες στο 'Αλβανικό μέτωπο, που επιστέφθηκαν με την κατάληψη της Κορυτσάς. Μεγάλο ενθουσιασμό εμπνέει σε όλους μας το κατόρθωμα αυτό της ελληνικής ανδρείας εναντίον εχθρού τόσον υπέρτερου σε αριθμό και σε εξοπλισμό. Το κατόρθωμα αυτό υπενθυμίζει τα ελληνικά τρόπαια της κλασικής εποχής. Ζήτω η Ελλάς».
Ο λόρδος Χάλιφαξ, υπουργός των Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, μιλώντας στη Βουλή των Λόρδων, έλεγε:
 «Τρείς εβδομάδες πολέμου ήρκεσαν να επισφραγίσουν τον θαυμασμό, που όλοι εμείς αισθανθήκαμε, όταν κατά την πρώτη ημέρα οι Έλληνες απέρριψαν το ιταλικό τελεσίγραφο... Ποτέ άλλοτε κατά τη διάρκεια της μακράς ιστορίας της το όνομα της 'Ελλάδος δεν στάθηκε τόσο υψηλά».
Ο Τούρκος βουλευτής Αττάυ έγραφε τότε στην εφημερίδα «Ουλούς»:
 «Ο κόσμος έμεινε έκπληκτος για τις μεγάλες στρατιωτικές  επιτυχίες  των  Ελλήνων,  αλλά το τουρκικό έθνος δεν εξεπλάγη καθόλου, γιατί γνώριζε την ανδρεία των Ελλήνων, για τους οποίους αισθάνεται θαυμασμό... Με την επίθεση των Ιταλών ο πόλεμος επεκτάθηκε ως τη ζώνη ασφαλείας της Τουρκίας. Όλοι οι Τούρκοι γνωρίζουν, ότι ο νικηφόρος ελληνικός στρατός πολεμά τόσο υπέρ του ανθρωπίνου πολιτισμού και της πατρίδας του, όσο και υπέρ της ζώνης αυτής ασφαλείας. Σπάνια το δίκαιο και η ισχύς πραγματοποίησαν ένωση τόσο αρμονική όσο στον παρόντα ελληνοϊταλικό πόλεμο».
Στον ίδιο τόνο θα γράψει ο Χουσεΐν Τζαχίντ στην «Γενί Σαμπάχ»:
 «Αν η Ελλάς δεν απαντούσε στο ιταλικό τελεσίγραφο με την αναγκαία τόλμη και δε μαχόταν κατόπιν με ηρωισμό, που κατέπληξε τον κόσμο, ο ιταλικός στρατός θα βρισκόταν τώρα στα τουρκικά σύνορα και η Ιταλία θα δοκίμαζε το ίδιο παιχνίδι και εναντίον της χώρας μας...».
Οι ειδήσεις για τις νίκες αυτές και τα εγκωμιαστικά σχόλια επηρέαζαν την παγκόσμια κοινή γνώμη. η στάση της Ελλάδος και οι πρώτες επιτυχίες της μετέβαλαν την ατμόσφαιρα του πολέμου και είχαν επίδραση ανυπολόγιστης αξίας στο ηθικό των λαών. Αυτή ήταν η πρώτη και πολυτιμότατη προσφορά της Ελλάδος στον πόλεμο εναντίον του Άξονα.
Υπήρξαν όμως και άμεσες, σπουδαιότατες πρακτικές συνέπειες από την αντίσταση της Ελλάδος και τις πρώτες επιτυχίες της. η διάψευση του θρύλου για το αήττητο του Άξονα και η μεταβολή έτσι στις εκτιμήσεις για την εξέλιξη του πολέμου είχε σοβαρότατες επιπτώσεις στο διπλωματικό πεδίο. Κράτη, που θεωρούνταν βέβαιο, ότι θα μετείχαν στον πόλεμο υπέρ του Άξονα, άρχισαν να εμφανίζουν διστακτικότητα για τη συμμετοχή τους η και να προβάλλουν άρνηση.
Η μεταβολή στο διπλωματικό πεδίο επιβεβαιώνεται και από την αντίπαλη πλευρά και μάλιστα οπό τον ίδιο τον Χίτλερ. Σε επιστολή του από τη Βιέννη προς τον Μουσσολίνι, με ημερομηνία 20 Νοεμβρίου 1940, έγραφε:
 «Η κατάσταση, που διαμορφώθηκε στο μεταξύ (δηλαδή, με την αντίσταση της Ελλάδας), έχει βαρύτατες ψυχολογικές και στρατιωτικές συνέπειες... Οι ψυχολογικές συνέπειες της καταστάσεως είναι δυσάρεστες στο μέτρο που αυτή βαρύνει δυσμενώς στις διπλωματικές προπαρασκευές, που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη...».
 Εκτός όμως από τις συνέπειες εναντίον του Άξονα στο διπλωματικό πεδίο, που είχε ο πόλεμος της Ελλάδος ήδη κατά τους δύο πρώτους μήνες, τον Νοέμβριο δηλαδή και τον Δεκέμβριο του 1940, το γεγονός ότι παρατάθηκε άλλους πέντε μήνες και μάλιστα ότι παρασύρθηκε σε ανάμιξη και η Γερμανία, με άμεσο αποτέλεσμα τη δέσμευση ισχυρότατων ιταλικών και γερμανικών δυνάμεων, που διαφορετικά θα ήταν δυνατό να είχαν διατεθεί σε άλλα μέτωπα, έδωσε τη δυνατότητα στους Βρετανούς να σταθεροποιήσουν τη θέση τους στην Αφρική και στην Εγγύς και Μέση Ανατολή, με επιπτώσεις σπουδαιότατες στην εξέλιξη του όλου πολέμου.
Τέλος, σπουδαιότατη υπήρξε η συμβολή του πολέμου της Ελλάδος για την ήττα των Γερμανών στο ανατολικό μέτωπο. Η εμπλοκή ειδικά της Γερμανίας στον πόλεμο αυτό και οι ευρύτερες επιχειρήσεις στα Βαλκάνια, που υποχρεώθηκε να διενεργήσει, ήταν η κυριότερη αιτία για την αναβολή της ενάρξεως της επιθέσεως εναντίον της Σοβιετικής Ενώσεως κατά πέντε έως έξι εβδομάδες. οι συνέπειες της αναβολής αυτής υπήρξαν κρισιμότατες για τους Γερμανούς, καθώς επήλθε ο βαρύτατος ρωσικός χειμώνας, πριν προφτάσουν να επιτύχουν αποφασιστικά αποτελέσματα. Έκτοτε ο χρόνος εργαζόταν εις βάρος τους ως την τελική ήττα.
Η εκστρατεία όμως στην Ελλάδα διήρκεσε πολύ περισσότερο από όσο είχε προβλεφθεί, και χρειάσθηκε για τον λόγο, αυτό να μετατεθεί η έναρξη της επιθέσεως εναντίον της Ρωσίας σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Όταν έληξε η εκστρατεία των Γερμανών στην ηπειρωτική Ελλάδα, αποφασίσθηκε να αρχίσει η επιχείρηση «Βαρβαρόσσας» πενήντα, ημέρες αργότερα, όσες υπολογιζόταν ότι θα χρειασθούν για να καταληφθεί και η Κρήτη και να επιστρέψουν από την Ελλάδα οι εκλεκτές γερμανικές δυνάμεις, οι θεωρούμενες απαραίτητες στη γερμανική πανστρατιά εναντίον της Ρωσίας. Έτσι άρχισε ο γερμανορωσικός πόλεμος, αντί των μέσων Μαΐου, στις 22 Ιουνίου 1941.
Ο ηρωικός αγώνας της Ελλάδος εναντίον του Άξονα, από τις 28 Οκτωβρίου 1940 έως τις 31 Μαΐου 1941, υπήρξε πραγματικά μεγάλο ιστορικό γεγονός, με την πολλαπλή και κρίσιμη συμβολή του για την έκβαση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

___________
*από το: www.arkadikovima.gr

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Η Εταιρεία Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών θα παρουσιάσει τη Συλλογή του Νικολάου Στούμπου που αποτελείται από 874 Δημοτικά Τραγούδια και από 50 μοιρολόγια.

  Εκδήλωση   


ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΚΑΔΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ
Γλάδστωνος 5, 106 77 Αθήνα


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
          Η Εταιρεία Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών θα παρουσιάσει τη Συλλογή του Νικολάου Στούμπου.
          Η Συλλογή αυτή αποτελείται από 874 Δημοτικά Τραγούδια και από 50 μοιρολόγια.
          Ο Νικόλαος Στούμπος γεννήθηκε και ανδρώθηκε στο Κοτύλιο της Αρκαδίας.
          Για τη συλλογή αυτή θα μιλήσουν οι εξής προσωπικότητες:
          α) Ο Κωνσταντίνος Κουμπέτσος, Κλασικός Φιλόλογος - Δημοσιογράφος και
β) Ο Παναγιώτης Δαλαμάγκας, Κλασικός Φιλόλογος - Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος Δ.Ε.
          Η εκδήλωση αυτή θα πραγματοποιηθεί στις 30 Νοεμβρίου 2014, ημέρα Κυριακή και ώρα 11 π.μ., στην Αίθουσα της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Τζωρτζ 9 - 10682 Αθήνα.
          Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας την ενδιαφέρουσα εκδήλωσή μας.
Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος
Ηλίας Θεοδώρου Στασινός

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

ΔΗΛΩΣΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ

 Oργανωτικές και Ουσιαστικές Αδυναμίες του Πρόσφατου Συνεδρίου των Αρκάδων 

του Φίλιππου Νικολόπουλου,
Παν/κού, Πρώην Προέδρου 
της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδας



Ως γνωστόν, το Συνέδριο των Αρκάδων (υποτίθεται "παγκόσμιο") πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη Αρκαδίας από 26 Ιουλίου έως 1 Αυγούστου. Το Συνέδριο εξ αρχής έπασχε από οργανωτικές αδυναμίες και πολλοί εκπρόσωποι Αρκαδικών οργανώσεων έμειναν δυσαρεστημένοι. Υπήρχε κακή ενημέρωση, με αποτέλεσμα τα έντυπα που ήθελαν να το υποστηρίξουν δεν έβρισκαν καλές και υπεύθυνες πηγές ενημέρωσης. Η Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΠΟΕ) δεν είχε την απαιτούμενη αποφασιστική παρουσία ώστε οι σύνεδροι που προερχόντουσαν από τους κόλπους της ν'αποτελούν έναν υπολογίσιμο αριθμό και να μην αισθάνονται ότι αποτελούν μειοψηφία.

Αφού το Συνέδριο αποφασίστηκε να γίνεται στην Τρίπολη η ηγεσία της ΠΟΕ έπρεπε να καθοδηγεί τις άλλες Αρκαδικές Ομοσπονδίες του εξωτερικού σχετικά με πρόσωπα και πράγματα στην Αρκαδία, αλλά και σε όλη την Ελλάδα και να έχει αποφασιστικό λόγο με αντικειμενικότητα (και όχι με κομματικά και παρεοκρατικά κριτήρια) για θέματα και ομιλητές. Το συνέδριο δεν είναι μόνο των Αποδήμων Αρκάδων από ΗΠΑ, Αυστραλία και Καναδά, αλλά παγκόσμιο και όλοι έχουν ισότιμη συμμετοχή.Ως προς αυτό η ηγεσία της ΠΟΕ αποδείχθηκε ανεπαρκέστατης.Όλες από κοινού οι Ομοσπονδίες έπρεπε να έχουν συνεισφορά και όχι κάποιοι να λένε ότι δήθεν " έκαναν ο,τι ήθελαν οι Αυστραλοί " και άλλοι να λένε ΄ότι δήθεν Δάκτυλοι της Περιφέρειας παρενέβησαν" κτλ κτλ. Αρκετοί εκπρόσωποι Αρκαδικών οργανώσεων αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα του Συνεδρίου και διαμαρτυρήθηκαν έντονα.

Π.Χ.είναι για να γελάει κανείς όταν στο πρόγραμμα του Συνεδρίου αποκλείστηκε τελείως ο τομέας Προστασίας του Περιβάλλοντος που πλέον είναι αλληλένδετος με την όποια αναπτυξιακή διαδιακασία και σχετίζεται άμεσα με το λεγόμενο Αρκαδικό ιδεώδες. Προσωπικά κλήθηκα από την ΠΟΕ ως πρώην Πρόεδρος και ως παν/κός που έχω ασχοληθεί με αναπτυξιακά ζητήματα Αρκαδίας, όπως είχε γίνει και σε άλλα συνέδρια, να κάνω μια παρέμβαση σχετικά με πολιτιστικά - παν/κά ζητήματα (θέμα:" Ζωντανές Παν/κές Γέφυρες Μεταξύ Αρκάδων της Διασποράς και Αρκαδίας” πάνω στη βάση ενός Προγράμματος Σπουδών του Παν/μίου Webster) κι αργότερα μου ανακοινώθηκε ότι δεν συμπεριλήφθηκα στο πρόγραμμα του Συνεδρίου για "άγνωστους λόγους ". Και επρόκειτο για ένα θέμα που ενδιέφερε τα μέγιστα την Αρκαδική οικογένεια σε διεθνές επίπεδο και για το οποίο η ίδια σχετική επιτροπή της ΠΟΕ (κατά την υποτιθέμενη προετοιμασία του Συνεδρίου) με παρότρυνε να το αναπτύξω 
Ως πρώην Πρόεδρος της ΠΟΕ, που στη θητεία μου έκανα ό,τι μπορούσα για ν'ανεβάσω την πολιτιστική προσφορά και έργο της, και ως παν/κός, όχι απλώς έχω δικαίωμα αλλά και καθήκον να εκφράσω τη λύπη μου γι αυτές τις οργανωτικές και ουσιαστικές αδυναμίες .του Συνεδρίου .Ποιοι άσχετοι και ανεύθυνοι "κουμαντάριζαν περίεργα" τα τεκταινόμενα του Συνεδρίου; Κρίμας! Δυστυχώς το αυθεντικό και δημιουργικό Αρκαδικό στοιχείο δεν εκπροσωπείται από ανθρώπους που "κατέχουν απλώς κάποιες σφραγίδες" και προσπαθούν να κατοχυρώσουν "κάποια μαγαζιά τους". Για να μη πω ότι κάποιοι της ΠΟΕ φαίνεται ότι δεν ξέχασαν τα αήθη κομματικά τους τερτίπια ..Κι ύστερα απορούμε γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να αξιοποιήσει τόσες και τόσες δυνατότητες...

Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

«Το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Απόδημων Αρκάδων ήταν ένα από τα καλύτερα συνέδρια λόγω των δύο επιτυχημένων ημερίδων που διοργανώθηκαν και αφορούσαν τη νεολαία και τους απόδημους λογοτέχνες», δήλωσε ο πρόεδρος Χρήστος Τσιμόγιαννης

   Με θετικό πρόσημο έκλεισε το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Αρκάδων    

«Το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Απόδημων Αρκάδων ήταν ένα από τα καλύτερα συνέδρια λόγω των δύο επιτυχημένων ημερίδων που διοργανώθηκαν και αφορούσαν τη νεολαία και τους απόδημους λογοτέχνες», δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Παναρκαδικής Συνομοσπονδίας Χρήστος Τσιμόγιαννης κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό για το συνέδριο των απόδημων Αρκάδων που ξεκίνησε στις 26 Ιουλίου και ολοκληρώθηκε την 31η Ιουλίου.

Από τα συμπεράσματα - ψηφίσματα του 8ου συνεδρίου θα πρέπει να κρατήσουμε, σύμφωνα με τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής κ. Τσιμόγιαννη την απόφαση για δημιουργία ιστοσελίδας και σελίδας κοινωνικής δικτύωσης για τους νέους Αρκάδες όπου γης, ώστε να μπορούν να έρχονται σε επικοινωνία και επαφή όλοι οι καταγόμενοι από την Αρκαδία νέοι και να συζητούν για θέματα που τους αφορούν.
Επίσης αποφασίστηκε στα επόμενα συνέδρια μία μέρα να είναι εξολοκλήρου αφιερωμένη στους νέους.
Ο πρόεδρος της Παναρκαδικής Συνομοσπονδίας έκανε ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός ότι για πρώτη φορά υπήρχε ημερίδα αφιερωμένη στους λογοτέχνες Αρκάδες που διαμένουν στο εξωτερικό και στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου λειτούργησαν τέσσερις εκθέσεις βιβλίων με συγγραφείς από όλον τον κόσμο.
Επιπλέον αποφασίστηκε να εκδοθούν δίγλωσσα βιβλία, (Ελληνικά- Αγγλικά) καθώς και να δημιουργηθούν ταινίες επίσης δίγλωσσες για τους νέους που διαμένουν εκτός Αρκαδίας και να υπάρξουν ανταλλαγές φοιτητών καθώς και φιλοξενία παιδιών στις κατασκηνώσεις.
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Παναρκαδικής Συνομοσπονδίας τόνισε πως ένα πολύ σημαντικό θέμα είναι η ανάπτυξη πολυθεματικού τουρισμού στην Αρκαδία και έθεσαν βασικό στόχο στο συνέδριο να μελετήσουν επί μέρους, πώς θα αξιοποιηθούν ιδιαίτερα και ξεχωριστά σημεία που διαθέτει η περιοχή.
Επεσήμανε δε πως στις προθέσεις τους είναι να βοηθήσουν με κάθε τρόπο τόσο στον τουρισμό όσο και στο εμπόριο και ζήτησε από τους νέους να μην φεύγουν από τον τόπο τους, γιατί η μετανάστευση δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση.
Δεν παρέλειψε να εκφράσει και «το παράπονό του» , για την απουσία των κατοίκων της Αρκαδίας από τις εργασίες του συνεδρίου, επισημαίνοντας πως, «εμείς ήρθαμε για να δώσουμε και όχι να πάρουμε, για να βοηθήσουμε και όχι για να ζητήσουμε βοήθεια».
Κλείνοντας ο κ. Τσιμόγιαννης ευχαρίστησε όλους τους συνέδρους για τη συμμετοχή τους στις εργασίες του 8ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Απόδημων Αρκάδων που ολοκληρώθηκε με θετικό πρόσημο.

Πηγή: ΑΜΠΕ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΝΕΑ

Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

    ΙΣΤΟΡΙΑ      
του ΙΩΑΝΝΗ Σ. ΠΑΠΑΦΛΩΡΑΤΟΥ*

Σήμερα εκατομμύρια Ελλήνων διαβιούν πέραν των ορίων του ελληνικού κράτους. Το υπουργείο Εξωτερικών υπολογίζει ότι ο αριθμός τους προσεγγίζει τις 12.000.000 ψυχές. Κατ’ ουσίαν πρόκειται για μία άλλη, ίση (αν όχι μεγαλύτερη αριθμητικά) Ελλάδα. Οι πολυπληθέστερες κοινότητες της ομογένειας βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Γερμανία και στην Αυστραλία. Δυστυχώς στην Ελλάδα ελάχιστα είναι γνωστά για τους Έλληνες του εξωτερικού και ιδίως για την ιστορική διαδρομή του ομογενειακού ελληνισμού. 
Η παρουσία Ελλήνων στον Νέο Κόσμο χρονολογείται από τα χρόνια του Χριστόφορου Κολόμβου, ο οποίος είχε συμπεριλάβει ορισμένους άνδρες ελληνικής καταγωγής μεταξύ των μελών του πληρώματός του. Κατά τις επόμενες δεκαετίες αρκετοί Έλληνες, λάτρεις της περιπέτειας, έφθασαν μεμονωμένα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού προς αναζήτηση καλύτερης τύχης. Πολύ περισσότεροι έφθασαν μέχρι την Αμερική ως ναυτικοί. Έως το 1660 δεν υπήρξε κάποια συγκροτημένη μετάβαση ατόμων ελληνικής καταγωγής στις αμερικανικές ακτές. Τότε, έφθασαν οι πρώτοι άνδρες προερχόμενοι από την Πελοπόννησο και τη Μικρά Ασία. 
Πολύ αργότερα άρχισε και η συγκρότηση των πρώτων κοινοτήτων. Μεγάλη ώθηση στο μεταναστευτικό ρεύμα έδωσε η Ελληνική Επανάσταση του 1821. Την 21η Μαΐου του έτους εκείνου ο Πέτρος Μαυρομιχάλης (περισσότερο γνωστός ως Πετρόμπεης) απέστειλε μία έκκληση για βοήθεια (εκ μέρους της «Μεσσηνιακής Γερουσίας»1) προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. 
Αυτή έφερε τον τίτλο «Προκήρυξις της εν Καλαμάτα Μεσσηνιακής Συγκλήτου και του αρχιστρατήγου Πέτρου Μαυρομιχάλη» και απευθυνόταν τόσο προς την αμερικανική κυβέρνηση όσο και προς τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών. Το κείμενο αυτό εστάλη στον ευρισκόμενο στο Παρίσι Αδαμάντιο Κοραή, ο οποίος το επέδωσε στον Αμερικανό πρεσβευτή Άλμπερτ Τζέλατιν για να το προωθήσει στην Ουάσινγκτον. [...] 
Διαβάστε περισσότερα στο τεύχος Δεκεμβρίου #510

Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ.


  ΒΡΕΙΤΕ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΟΓΟΝΟΣ ΣΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΕν  ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ    


Οι Έλληνες μετανάστες της Αμερικής


Στις 16 Ιουνίου του 2002, η εφημερίδα ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ της Νέας Υόρκης, με την ευγενή χορηγία του Ιδρύματος « Σταύρος Σ. Νιάρχος», κυκλοφόρησε ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα στους Ελληνες Μετανάστες της Αμερικής με τον τίτλο “ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΠΟΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ”. Με πλούσιο, παλιό φωτογραφικό ρεπορτάζ, και εκτενείς αναφορές στην άφιξή τους στη χώρα αυτή, στα προβλήματα που αντιμετώπιζαν κατά καιρούς, στη ζωή και τη δράση τους στις διάφορες πολιτείες. Από την πανηγυρική έκδοση του ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΗΡΥΚΑ δανειστήκαμε μέρος από τις φωτογραφίες που δημοσίευσε για τους Ελληνες που ξενιτεύτηκαν στη Νέα Ηπειρο.


1910, ΠΑΤΡΑ. Οι βάρκες γεμίζουν μετανάστες για να επιβιβαστούν στο υπερωκεάνιο “ΑΘΗΝΑ” που θα τους μεταφέρει στο “Ελλις Αϊλαντ της Νέας Υόρκης.



Οι Σαμ και Γιώτα Καραμήτρου στο “ΣΑΤΟΥΡΝΙΑ” που τους μεταφέρει στις ΗΠΑ. Στη μέση το “ΠΑΤΡΙΣ” που συνεχώς μετέφερε μετανάστες. Δεξιά ο ιερέας Μαρκ Πετράκης, η σύζυγός του Στέλλα και τα παιδιά τους Μπάρμπαρα, Μανουέλ, Τασούλα και Νταν το βράδυ πριν την αναχώρησή τους από την Κρήτη για τις ΗΠΑ, το 1916.

Οι μετανάστες πάνω στα πλοία – ταξίδι σχεδόν δυο μήνες – τα σχόλια δικά σας.

Το πλοίο πλησιάζει στη Νέα Υόρκη- ΗΠΑ, οι μετανάστες χαιρετούν τη νέα πατρίδα. Σε λίγο θα υποστούν τον αυστηρό έλεγχο διαβατηρίων στο νησί “Ελλις”, για να μπουν στις ΗΠΑ.

Βγαίνουν από το πλοίο και κατευθύνονται σε χώρο όπου θα ελεγχθούν από τις αμερικανικές αρχές.

Γίνονται ειδικές συνεντεύξεις και πολλές ιατρικές εξετάσεις. Οσοι κριθούν κατάλληλοι περνούν στις ΗΠΑ. Οι άλλοι, ευτυχώς λίγοι, γυρίζουν πίσω με το ίδιο εισιτήριο.

Αριστερά η οικογένεια του Πίτερ Ζολιντάκη στη Γιούτα 1917.Μέση: Οι αδελφές Ευγενία και Πηνελόπη Θεοφίλου, Φιλαδέλφεια 1925. Δεξιά, η οικογένεια Λάλη, στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης το 1920.

Τα χρόνια κυλούν… Ο αγώνας δύσκολος… παρ όλα αυτά οι Ελληνες μεγαλουργούν. Διαφημιστικά επιχειρήσεων.

Αριστερά φωτογραφία του γάμου του Αγγελου Χελιώτη,1915. Μέση: Ο Δήμος και η Μαίρη Λάλη παντρεύτηκαν στην εκκλησία της Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης στις 5 Ιουλίου 1903. εκείνος καταγόταν από την Πελοπόννησο και μετανάστευσε το 1890. Η Μαίρη πήγε στην Αμερική το 1897. Δεξιά: Ο Σκαρλάτος και η Ελεν Πασπαλάς παντρεύτηκαν στο Μπρούκλιν στη δεκαετία του 20. Εκείνος από την Θράκη, εκείνη από τη Θεσσαλονίκη.



Αγιασμός των Υδάτων, Θεοφάνια στο Τάρπον Σπρινγκς. Εθνική γιορτή στην Ινδιάνα. Και δεξιά η οικογένεια του Πίτερ Καραμήτρου από τα Δολιανά της Κυνουρίας. Γεννήθηκε το 1884, πήγε στην Αμερική το 1914.
Αυτά τα λίγα για αυτή τη σελίδα, ενδεικτικά. Μια και εκατομμύρια άλλες περιπτώσεις, αγνώστων στους πολλούς Ελλήνων, είναι αδύνατον να συμπεριληφθούν – κυρίως δεν τις έχουμε. Και πως να συμπεριληφθούν αφού οι Ελληνες συνεχίζουν να μεγαλουργούν στις χώρες που εγκαταστάθηκαν, και πολλοί, καθημερινά, γίνονται ευρύτερα γνωστοί με τη δραστηριότητά τους.
Αν κάνετε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο, θα συνδεθείτε με το νησί «Έλλις Άϊλαντ» της Νέας Υόρκης και θα μπείτε στην ειδική ιστοσελίδα, όπου μπορείτε να δείτε αν κάποιος πρόγονός σας ή γνωστός σας είχε πάει μετανάστης στις ΗΠΑ.

ΕLLIS ISLAND – Immigration Service

Πηγή: http://www.ellinikoarxeio.com/2010/04/greek-american-immigrants.html#ixzz1xV6Sqmmk

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Κυκλοφόρησε το "Αρκαδικό Βήμα" με πλούσια ύλη

Καλό Καλοκαίρι...

....με αυτό το φύλλο συμπληρώσαμε
Είκοσι έξι (26) χρόνια  κοντά σας....
Ευχαριστούμε τους Αναγνώστες μας γιατί
χάριν αυτών υπάρχει και συνεχίζει την πορεία του
το "Αρκαδικό Βήμα" και εισέρχεται
ως αδέσμευτη εφημερίδα στον 27ο χρόνο.
Καλό Μήνα, Πέτρος Σ. Αϊβαλής, Εκδότης 
του πρώην "Λούσιος" μέχρι το 6ο φύλλο και στη συνέχεια "Αρκαδικό Βήμα" 



Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Καναδάς: Περικοπές στα σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας Μόντρεαλ

   ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ   



Ήδη από το 2008 το σχολείο «Σωκράτης- Δημοσθένης» υφίσταται σταδιακή απώλεια των επιδοτήσεων, όπως συμβαίνει στα γαλλόφωνα ιδιωτικά σχολεία του Κεμπέκ
Σταδιακή μείωση που θα οδηγήσει στην πλήρη κατάργηση της επιχορήγησης για τη μεταφορά μαθητών αποφάσισε για τα ελληνόφωνα σχολεία «Σωκράτης - Δημοσθένης» της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ (ΕΚΜΜ) το υπουργείο Παιδείας, Αναψυχής και Αθλητισμού του Κεμπέκ (MELS).
Ειδικότερα, ο υπουργός Παιδείας ενημέρωσε τα ιδιωτικά σχολεία του Κεμπέκ ότι ανάμεσα στις περικοπές που έχουν προγραμματισθεί από την παρούσα κυβέρνηση, περιλαμβάνονται και αυτές στις επιχορηγήσεις για τη μεταφορά των μαθητών, οι οποίες θα μειωθούν κατά 33% για το σχολικό έτος 2014- 15, 66% για το 2015- 16 και θα καταργηθούν οριστικά το 2016- 17.
Ήδη από το 2008 το σχολείο «Σωκράτης- Δημοσθένης» υφίσταται σταδιακή απώλεια των επιδοτήσεων, όπως συμβαίνει στα γαλλόφωνα ιδιωτικά σχολεία του Κεμπέκ.
«Η ανακοίνωση της διακοπής της επιχορήγησης μεταφοράς των μαθητών απειλεί την ίδια την επιβίωση των σχολείων μας καθώς η πλειονότητα των παιδιών χρησιμοποιούν τα σχολικά λεωφορεία και με τη σημαντική αύξηση του κόστους που θα επιβαρύνει τους γονείς, θα τους οδηγήσει τελικά να επιλέξουν κάποιο δημόσιο σχολείο», επισημαίνει σε δελτίο Τύπου η ΕΚΜΜ, καλώντας τους Έλληνες ομογενείς του Μόντρεαλ σε συσπείρωση για αγώνα.

Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ από τις 25-31 Ιουλίου 2014, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης

 Δελτίο Τύπου της Παγκόσμιας Παναρκαδικής Συνομοσπονδίας 


Τέσσερα χρόνια μετά την επιτυχημένη διεξαγωγή του 7ου Παγκόσμιου Συνεδρίου των Απόδημων Αρκάδων, εμείς οιΑρκάδες της ξενιτιάς επιστρέφουμε στο γενέθλιο τόπο μας για την πραγματοποίηση του 8ου Παγκόσμιου Συνεδρίου, το οποίο είναι αφιερωμένο  στη Γενιά του Αύριο.
Την οργάνωση του Συνεδρίου έχει η Παγκόσμια Παναρκαδική Συνομοσπονδία, η οποία εκπροσωπεί  τις Παναρκαδικές Ομοσπονδίες της Αυστραλίας, της Αμερικής, του Καναδά και της Ελλάδος. Επίσης υποστηρικτής του συνεδρίου είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Δήμος Τρίπολης. Οι εργασίες του συνεδρίου θα  διεξαχθούν στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο  Τρίπολης, από τις 25-31 Ιουλίου 2014.
Ομογενείς από την Αυστραλία, την Αμερική, τον Καναδά αλλά και από άλλες χώρες  θα συγκεντρωθούμε στα άγια χώματα της μητέρας πατρίδας, κάτω από το γαλανό ουρανό της και από τις ολοπράσινες βουνοκορφές του Μαίναλου και του Πάρνωνα για να γνωριστούμε, να προτείνουμε, να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε μαζί με τους συμπατριώτες μας για το μέλλον της Αρκαδίας και των Αρκάδων, όπου αυτοί και αν είναι εγκαταστημένοι.
Διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα καταθέσουν τις γνώσεις και τις προτάσεις τους:Για τα προβλήματα και την ενδυνάμωση των δεσμών  της νέας γενιάς των Αρκάδων, για την δημόσια υγεία και τις ανάγκες του Παναρκαδικού Νοσοκομείου, για τις μεταναστεύσεις των Αρκάδων στους Νέους Κόσμους, για την σημαντική πολιτιστική δράση των ομογενών, για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη του νομού, για την απαράμιλλη σε ομορφιές αρκαδική φύση, καθώς και για τη λειτουργία του Αρκαδικού χωριού.Το πρόγραμμα των εργασιών του συνεδρίου θα παρουσιασθεί, μέσω των μέσων ενημέρωσης, τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου θα διοργανωθούν εκδηλώσεις όπως : Προσκύνημα και απόδοση τιμής στους απελευθερωτές του γένους, βραβεύσεις μεγάλων απόδημων δωρητών, συναυλία νεανικών συγκροτημάτων αφιερωμένη στην νέα γενιά μας, βραδιά παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής με τοπικά χορευτικά συγκροτήματα, παρουσίαση βιβλίου, συμμετοχή σε εκδηλώσεις του Συλλόγου του Αρκαδικού Χωριού και του Δήμου Μεγαλόπολης καθώς και επίσκεψη σε ιστορικούς-θρησκευτικούς τόπους της πατρίδας μας.

Εμείς οι απόδημοι Αρκάδες, όσα χρόνια και αν λείπουν από την πατρίδα, ακόμα και αν γεννηθήκαμε σε τόπους μακρινούς πάντα στη σκέψη μας και την καρδιά μας φυλάμε την Αρκαδία και την Ελλάδα και για αυτό το λόγο διοργανώνουμε το 8ο συνέδριό μας στην Τρίπολη, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα.
 Προσκαλούμε δε όλους τους Αρκάδες αλλά και τους ομογενείς συμπατριώτες που βρίσκονται αυτή την εποχή στην Αρκαδία να συμμετάσχουν στις εργασίες και τις εκδηλώσεις του Συνεδρίου. 
Να δυναμώσουμε τους αδελφικούς δεσμούς μας, να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματα του τόπου μας και των ανθρώπων του, να σταθούμε αντάξιοι της ιστορίας και της προσφοράς των προγόνων μας καθώς και  εμπνευστές- αρωγοί στις αναζητήσεις της Γενιάς του Αύριο.      

Τρίπολη 9 Ιουλίου 2014

Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

"MYSTAGOGEA" The Greatest Story Ever Told - η Διεθνής Αρκαδική Εταιρεία παρουσιάζουν την ταινία τεκμηρίωσης "Mystagogea" Στο Παγκόσμιο Αρκαδικό Συνέδριο στην Τρίπολη





Η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ DeepGreece.com και η Διεθνής Αρκαδική Εταιρεία παρουσιάζουν την ταινία τεκμηρίωσης "Mystagogea" Στο Παγκόσμιο Αρκαδικό Συνέδριο στην Τρίπολη στο τέλος του Ιουλίου.
"MYSTAGOGEA" The Greatest Story Ever Told

Ομογενής από την Αμερική δώρισε εκ μέρους Ελλήνων Ιατρών υλικά για ανάγκες του Νοσοκομείου της Τρίπολης!

Πέμπτη, 03 Ιουλίου 2014


Στο γραφείο του διοικητή του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης, Νίκου Χρόνη, έγινε συνάντηση του Διοικητή με τη Γιατρό Παθολόγο στο Σικάγο των ΗΠΑ Δήμητρα Τσατσούλη η οποία δώρισε για πολλοστή φορά υγειονομικά υλικά για να καλυφθούν κάποιες επείγουσες ανάγκες του Νοσοκομείου της Τρίπολης. Να σημειωθεί ότι η Δ. Τσατσούλη είναι υπεύθυνη για τα φιλανθρωπικά θέματα του Συλλόγου των Ελλήνων Ιατρών. Για τη δωρεά στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο, όλος ο Σύλλογος συμφώνησε να προσφερθεί αυτή η βοήθεια και εκ μέρους του Συλλόγου, η Δήμητρα Τσατσούλη υλοποίησε αυτή την απόφαση.  
Η δωρεά αυτή ήταν η 3η κατά σειρά στο Νοσοκομείο. 
Ο Νίκος Χρόνης την ευχαρίστησε, παρουσία και του εκπροσώπου στην Ελλάδα της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής, Παναγιώτη Καραφωτιά.

Η Δήμητρα Τσατσούλη γεννήθηκε στην Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ από Αρκάδες ομογενείς γονείς. Ο πατέρας της κατάγεται από το Περπατάρι και η μητέρα της (το γένος Βουνανιώτη) από την Τρίπολη. Συγκεκριμένα η μητέρα της είναι κόρη του αειμνήστου Θύμιου Βουνανιώτη ο οποίος με τον αείμνηστο αδελφό του Θεόδωρο ήταν οι μεγάλοι δωρητές και ευεργέτες του εξωκκλησίου του Αϊ Γιάννη του Ψηλονόμου στην Τρίπολη. Για το λόγο αυτό η Δήμητρα και η αδερφή της Κωνσταντίνα (Δικηγόρος στο επάγγελμα) δήλωσαν στο Kalimera-Arkadia.gr ότι είναι υπερήφανες για τους παππούδες τους.
Η φιλανθρωπική αυτή προσφορά για το Νοσοκομείο της Τρίπολης ξεκίνησε όταν είχε επισκεφτεί την Ελλάδα πριν από λίγα χρόνια και είχε πληροφορηθεί για την οικονομική κρίση. Τότε, αποφάσισε να οργανώσει εκδήλωση στο Μουσείο Χειρουργικής Ιστορίας του Σικάγου για να συνεισφέρουν Έλληνες Ιατροί και όχι μόνο, χρηματικό ποσό για να αγοραστούν παραϊατρικά και αναλώσιμα υλικά και να μεταφερθούν από τις ΗΠΑ στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο της Τρίπολης. 
Τέλος, από την πλευρά του ο Παναγιώτης Καραφωτιάς δήλωσε συγκινημένος και υπερήφανος που εκπροσωπεί την ΠΟΑ, ενώ τόνισε ότι το μήνυμα είναι ότι όταν οι Έλληνες είναι ενωμένοι μπορούν να κάνουν θαύματα.
DSC01806
 
 


___________


Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Οι δεσμοί της αρχαίας Αρκαδίας με την Κύπρο

Bearded manΟι δεσμοί της Αρκαδίας με την Κύπρο ειναι Προϊστορικοί και χρονολογούνται πρίν από τον 12ον π.χ αιώνα. Οι πρώτοι άποικοι της νήσου ήταν οι Αρκάδες οπώς αναφέρουν οι αρχαίοι ιστορικοί Ηρόδοτος και Παυσανίας. Η εγκατάσταση των Αρκάδων αποίκων στην Κύπρον έγινε πρό της καθόδου των Δωριέων στην Πελοπόννησον, μάλιστα δε προηγήθησαν τών των Αιολικών και  Ιωνικών αποικιών, οι οποίοι κατέκτησαν αργότερα τα παράλια της Μ. Ασίας.
Από την ανάγνωση των Κυπριακών επιγραφών και συγκριτικής μελέτης ειδικών γλωσσολόγων, κατεδείχθη η συγγένεια και επεβεβαιώθη η μεγίστη ομοιότητα της αρχαίας Κυπριακής Διαλέκτου με την αρχαίαν Αρκαδική Διάλεκτο. Η Κύπρος, στην αδιάκοπη και πολυκύμαντη ροή του ιστορικού χρόνου, παρουσιάζει τούτο το χαρακτηριστικό γνώρισμα: αν και δέχτηκε πολλές και έντονες επιδράσεις απ’ τους γειτονικούς της λαούς, ωστόσο, δεν αποκόπηκε ποτέ απ’ την μητροπολιτική Ελληνική εστία. Ο πολιτισμός της, απ’ τα πανάρχαια χρόνια, αποτελεί ένα γονιμοποιό αδέλφωμα γηγενών, Ελληνικών και μεσανατολικών στοιχείων.
Ομηρική Μαρτυρία  
Ο Όμηρος στην Ιλιάδα μας αναφέρει οτι απο τις Ελληνικές πολεμικές δυνάμεις σε πλοία, άνδρες και αρχηγούς, που συγκεντρώθηκαν στην Αυλίδα, για να πάρουν μέρος στην εκστρατεία εναντίον της Τροίας ήταν και η Αρκαδία με αρχηγό τους τον βασιλιά Αγαπήνορα. Ο Αγαπήνορας ήταν από την Τεγέα μια από τις σπουδαιότερες πόλεις της αρχαίας Αρκαδίας. Όταν τελείωσε ο Τρωικός πόλεμος, οι Αρκάδες μπήκαν στα καράβια που πήραν τον δρόμο της επιστροφής. Πλησιάζοντας στην Κύπρο, τους έπιασε τόσο μεγάλη φουρτούνα, ώστε δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Δεν ηταν και τοσο καλοί θαλασσινοί και δεν τόλμησαν να τα βάλουν με τα μανιασμένα κύματα. Έτσι, άραξαν στις Κυπριακές ακτές και εγκατασταθήκαν μόνιμα εκεί.
Ο Όμηρος γράφει «Κατέφθασαν λοιπόν πολλά παλικάρια, από διάφορα μέρη της Αρκαδίας. Και να, απ’ τους πρόποδες της Κυλλήνης όπου βρίσκεται ο τάφος του Αιπύτου, ήλθαν αρκετοί γενναίοι κονταρομάχοι. Επίσης ήλθαν απ’ τον Φενεό και τον Ορχομενό όπου τρέφουν πολλά κοπάδια πρόβατα. Άλλοι ήλθαν από τη Ρίπη, τη Στρατία και την ανεμοδαρμένη Ενίσπη. Άλλοι απ’ την Τεγέα και την όμορφη Μαντίνεια κι άλλοι απ’ τον Στύμφαλο και την Παρρασία. Αρχηγός τους ήταν ο Αγαπήνωρ, ο γιός του Αγκαίου. Όλοι τους ήσαν εμπειροπόλεμοι και μπήκαν αρκετοί σε κάθε πλοίο απ’ τα εξήντα που τους έδωσε ο Αγαμέμνων, ο γενικός αρχηγός της εκστρατείας. Αυτά τα πλοία ήσαν γερά και καλοφτιαγμένα, ικανά να περάσουν χωρίς κίνδυνο το βαθυγάλαζο πέλαγος, μιας και οι Αρκάδες δεν είχαν ιδέα από θαλασσινές τέχνες».
Την αρχαία εποχή, η Αρκαδία δεν είχε διέξοδο προς την θάλασσα. Ήταν περιοχή εντελώς μεσογειακή. Γι’ αυτόν τον λόγο ο Αγαμέμνων εφρόντισε να τους εξασφαλίση εξήντα γερά και καλοφτιαγμένα καράβια. Οι αρχαίοι Αρκάδες, οι «βαλανηφάγοι»,ήσαν άριστοι κτηνοτρόφοι, γεωργοί, αθλητές και πολεμιστές. Η θάλασσα τους ήταν άγνωστη. Απόδειξη, ότι, όταν τους έπιασε η μεγάλη θαλασσοταραχή κατά την επιστροφή τους απ’ την Τροία, κατέφυγαν στις Κυπριακές ακτές της Πάφου και έμειναν εκεί για όλη τους τη ζωή.
Μαρτυρία Παυσανία
limassol-theatro_kourionΗ μαρτυρία του Παυσανία είναι πολύ κατατοπιστική. Επισημαίνουμε μερικά σπουδαία στοιχεία. Η αποβίβαση των Αρκάδων στην Κύπρο, αν και αναγκαστική, δεν είχε προσωρινό χαρακτήρα. Απεφάσισαν να εγκατασταθούν μόνιμα εκεί. Είτε διότι δεν είχαν ελπίδες να επιστρέψουν με ασφάλεια στην πατρίδα, είτε διότι τους άρεσε το μέρος, είτε και για τα δυό μαζί, έβαλαν μπροστά σχέδια μόνιμης και σταθερής παραμονής στον φιλόξενο αυτόν τόπο. Όποιος θέλει να φύγη, όποιος βασανίζεται από το σαράκι του νόστου, δεν χτίζει πολιτείες και ναούς.
Για να γίνουν αυτά τα μεγάλα έργα, εχρειάστηκαν δύο παράγοντες. Χρόνος και εύνοια. Είναι αυτονόητο, ότι πρίν αρχίσει ο οργασμός της δημιουργίας, θα είχαν προηγηθή εγκάρδιες επαφές με το ντόπιο ανθρώπινο δυναμικό. Δεν δημιουργεί έργα ο νεοφερμένος σε περιβάλλον εχθρικό. Βασικός παράγοντας κάθε δημιουργίας είναι η γαλήνη, η ασφάλεια και η ησυχία.
Επικρατεί η γνώμη στον κύκλο των ειδικών, ότι από πολύ παλιότερα είχαν εγκατασταθή στην Κύπρο Αρκάδες, σαν έμποροι, σαν μετανάστες και αποικιστές. Οι νέοι του Αγαπήνορα, μαζί με τους παλιούς, ανακατεύτηκαν με τους γηγενείς κατοίκους και έπλασαν μια δυναμική και δημιουργική φυλή. Οι Αρκάδες, εκτός από το γερό βιολογικό κύτταρο, έφεραν μαζί τους και τις συνήθειες, τις παραδόσεις, τα ήθη, τα έθιμα, τις δοξασίες, τις δεξιότητες και τις λατρείες τους. Αρχιτεκτονική, πολεοδομία, γλυπτική, πηλοπλαστική, οπλοτεχνία, υφαντική, τέχνη και τεχνική, γλώσσα και γραφή, γνώση και πράξη, μεταφυτεύθηκαν κι ανακατεύτηκαν με τα Κυπριακά και τεχνούργησαν ένα λαμπρό πολιτισμό. Τον Αρκαδοκυπριακό.
Σπουδαία ευρήματα
Το μεταναστευτικό ρεύμα απ’ την Αρκαδία προς την Κύπρο, φαίνεται ότι έφτασε σε μεγάλη συχνότητα και πυκνότητα. Οι Αρκάδες, απλώθηκαν, διείσδυσαν και ρίζωσαν σ’ όλο το νησί. Αυτά δεν είναι ευσεβείς πόθοι. Αποδεικνύονται από τα αρχαιολογικά ευρήματα που έρχονται στην επιφάνεια, όλο και πιο πλούσια, όλο και πιο εύγλωττα.Οι αρχαιολόγοι, θεωρούν εξαιρετικής σημασίας, δύο χάλκινα αγάλματα που βρέθηκαν στην αρχαία πόλη Έγκωμη. Η Έγκωμη βρισκόταν στην επαρχία της Αμμοχώστου, κοντά στο σημερινό χωριό που έχει την ίδια ονομασία. Οι ανασκαφές, ξέθαψαν τα ισχυρά τείχη, τους κανονικούς δρόμους, τα βολικά σπίτια, την άριστη ρυμοτομία, τα δημόσια κτίρια, τις πλατείες, τους ναούς, τους βωμούς, τα χυτήρια μετάλλων, χιλιάδες αγγεία, αγάλματα και πολλά άλλα καλλιτεχνικά αντικείμενα.
Μας ενδιαφέρουν πολύ τα δύο χάλκινα αγάλματα που αναφέραμε προηγουμένως. Το ένα, παρασταίνει τον Αρκαδικό θεό Απόλλωνα, τον λεγόμενο Κεραιάτη. Το ύψος του φθάνει τα πενηνταπέντε εκατοστό και είναι φτιαγμένο από συμπαγή χαλκό. Στο κεφάλι του έχει κέρατα, όπως ακριβώς συνέβαινε στην Αρκαδία. Ο θεός στέκεται όρθιος, φοράει περισκελίδα και στο κεφάλι του φέρνει περικεφαλαία κωνικού σχήματος, καμωμένη από δέρμα προβάτου. Τα μεγάλα κέρατα, είναι φυτρωμένα από την περικεφαλαία. Το αριστερό του χέρι, ακουμπάει στο στήθος. Το δεξί του, στρέφεται μπροστά με τεντωμένη παλάμη και με κλειστά δάχτυλα, εκτός απ’ τον αντίχειρα. Στη μέση φοράει ζώνη, που του χαρίζει ιδιαίτερη κομψότητα.  Το άγαλμα είναι τόσο τέλεια καμωμένο, ώστε φαίνεται σαν ζωντανό. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου του είναι λεπτά, αρμονικά κι όμορφα και στα χείλη του χαράζεται ένα χαριτωμένο χαμόγελο. Το έργο βρέθηκε μέσα στον κεντρικό ναό της Έγκωμης. Τώρα είναι τοποθετημένο στο Κυπριακό Μουσείο της Λευκωσίας.
Σε άλλο ναό βρέθηκε το δεύτερο άγαλμα. Είναι κι αυτό από χαλκό και παρασταίνει ένα θεό με γένεια και με κέρατα. Στο δεξί του χέρι κρατάει ακόντιο και στο αριστερό ασπίδα. Κι αυτό, θεωρείται μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας, αν και η ταυτότητά του δεν έχει ακόμη εξακριβωθή. Να είναι τάχα, ο Αρκαδικός θεός Πάν; Η μορφή, επιτρέπει μια τέτοια υπόθεση. Μα η ασπίδα και το ακόντιο μας κάνουν κάπως διστακτικούς. Υπάρχουν οι τολμηροί που υποστηρίζουν αυτή την πιθανοφανή άποψη: το άγαλμα ίσως αποτελεί συγκερασμό αρκαδοκυπριακής συνεργασίας.  Για να υπάρχουν αυτά τα αγάλματα και κυρίως το πρώτο, που εικονίζει τον Αρκαδικό θεό Απόλλωνα τον Κεραιάτη, θα πή ότι είχε επιβληθή η λατρεία του θεού αυτού στην πόλη Έγκωμη. Αυτό βεβαιώνεται από σχετική επιγραφή που βρέθηκε στην πόλη Λάρνακα. Κοντά στο άγαλμα, βρήκαν αρκετά χάλκινα κρανία (βουκράνια). Αυτά τα φορούσαν οι λατρευτές, την εποχή των θρησκευτικών τελετών προς τιμήν του Αρκαδικού θεού Απόλλωνα του Κεραιάτη.
paphos_mosaics1Τα παραπάνω σημαίνουν ότι οι Αρκάδες κάτοικοι της πόλης θα ήταν πολλοί και ισχυροί. Η καθιέρωση μιας θρησκευτικής λατρείας μέσα στις λαϊκές μάζες, προϋποθέτει κυριαρχία στον διοικητικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα. Το ίδιο και η ανάπτυξη της τέχνης και μάλιστα της μεταλλοτεχνίας, που είναι προχωρημένη μορφή εικαστικής έκφρασης. Υπάρχουν κι άλλα ευρήματα σε πολλές Κυπριακές τοποθεσίες, που δείχνουν πειστικά κι ολοφάνερα την Αρκαδική παρουσία στην Κύπρο, απ’ τον δέκατον τέταρτον αιώνα π.χ και μετά.
Αρκαδοκυπριακή Διάλεκτος
Όμως εκείνο που έχει το μεγαλύτερο βάρος στον αβρό και καρποφόρο εναγκαλισμό Αρκαδίας και Κύπρου, είναι η γλώσσα. Η ξεχωριστή εκείνη αρχαία Κυπριακή γλώσσα που σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό των ειδικών, λέγεται Αρκαδοκυπριακή Διάλεκτος. Δεν ήταν μόνο προφορική αυτή η διάλεκτος, αλλά και γραπτή. Οι Κύπριοι είχαν δική τους γραφή. Είναι διαφορετική από τη Μινωική και λέγεται «συλλαβική κυπριακή γραφή». Οι ειδικοί επιστήμονες τοποθετούν την ακμή και χρήση της, γύρω στα 1500 π.χ, αλλά δεν κατάφεραν ακόμη να την αποκρυπτογραφήσουν, παρά τις έντονες προσπάθειες τους. Τα σύμβολά της αποτελούνται από ευθείες και καμπύλες γραμμές (γραμμική γραφή) και τα βρήκαν χαραγμένα σε πήλινες πινακίδες ή ζωγραφισμένα επάνω σε αγγεία. Αργότερα, τα χάραζαν επάνω σε φύλλα χαλκού. Επιφάνειες σαν αυτές, με τέτοια γραφή, βρέθηκαν πολλές στην Παλαίπαφο, στο Κίτιο, στην Έγκωμη και αλλού. Τα ονόματα των πόλεων μας θυμίζουν Αρκαδικές εγκαταστάσεις κι Αρκαδικές πολύπλευρες εξάρσεις.
Ειδικά στην πόλη Έγκωμη, βρέθηκε ένας πήλινος κύλινδρος γραμμένος σ’ ολόκληρη την επιφάνεια με σύμβολα μεταγενέστερης εποχής (γύρω τα 1200 π.χ). Εκατό χρόνια αργότερα (γύρω στα 1100 π.χ) παρουσιάστηκαν αρκετά εργαλεία χάλκινα, με χαραγμένες επάνω τους διάφορες επιγραφές, όπως χάλκινα πιάτα, γεωργικά ή ξυλουργικά χάλκινα αντικείμενα, ραβδιά, εξαρτήματα αργαλειού και χάλκινα νομίσματα (τάλαντα). Φαίνεται πως η μόρφωση είχε αναπτυχθή τόσο πολύ, ώστε οι τεχνίτες ήξεραν να γράφουν και οι άνθρωποι του λαού να διαβάζουν. Τα αντικείμενα αυτά, ήσαν για τις πλατειές λαϊκές τάξεις και όχι για τους παλατιανούς, τους άρχοντες και το ιερατείο. Επομένως, η μόρφωση θα είχε ευρύτερη διάδοση.Αυτός ο τρόπος γραφής με τα γραμμικά σύμβολα, κράτησε ως τον τέταρτον προχριστιανικόν  αιώνα. Από τότε κι ύστερα άρχισε να υποχωρή και να παίρνει τη θέση του σιγά – σιγά, ο γνωστός Ελληνικός τρόπος γραφής της εποχής εκείνης.
Σύμφωνα με μια ισχυρή άποψη των ειδικών, η αρχαία Κυπριακή γραφή διαμορφώθηκε απ’ τις αμοιβαίες επιδράσεις Αρκάδων και Κυπρίων. Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες, κατάφεραν να ταξινομήσουν εβδομήντα έξη γραφικά στοιχεία (γράμματα) και πέντε αριθμούς. Η συγγένεια της κυπριακής και αρκαδικής έχει δώσει λαβή στην υπόθεση ότι και οι δύο κατάγονται από κοινή μητέρα, την αρκαδοκυπριακή των μυκηναϊκών χρόνων. Έτσι βεβαιώνεται ότι ένα μέρος από τους Έλληνες της Κύπρου κατάγονται από την Αρκαδία και άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, όπου ήταν απλωμένη η αρκαδική πριν από την κάθοδο των Δωριέων. Από άλλες πηγές γνωρίζουμε ότι η βόρεια ακτή της Κύπρου λεγόταν “Αχαιών ακτή” κατά τον Στράβωνα και οι ιερείς μιας άγνωστης θεότητας λέγονταν “Αχαιομάντεις”.
Αρκαδο-Κυπριακά Τοπωνύμια
Εκτός από την αρκαδοκυπριακή διάλεκτο και τα κοινά αρκαδοκυπριακά τοπωνύμια, επιβεβαιώνουν τη διαχρονική συνέχεια των δύο αδελφών λαών. ” Τόπων τινών ονόματα λεγόμενα μηνύουσι την πάλαι ποτέ αυτών ενοίκησιν”, γράφει ο Διον. Αλικαρνασσεύς. Τοπωνύμια υπάρχουν και στην Αρκαδία και στην Κύπρο, τα οποία θα πρέπει να εξετασθούν ως γλωσσικό τεκμήριο αποικισμού και ενδεικτικό της συντηρητικότητας των τοπωνυμίων ως γλωσσικών στοιχείων:
Βάσσαι Αρχαίας Φυγαλίας και Βάσσα (Βήσσα) χωρίον Λεμεσσού.
Σαϊτάς του Ντάρα και Σαϊτάς της Κύπρου.
Λιβεργά της Κανδύλας και Λιβερά της Κύπρου.
Λύμπια Κυνουρίας και Λύμπια Κύπρου.
Μαρί Κυνουρίας και Μαρίν Κύπρου.
Τεγέα Αρκαδίας και Τεγησσός Κύπρου.
Κολλίνες Μαντινείας και Κολλινία (λοφώδης περιοχή Κύπρου).
Κυλλήνη (όρος) Αρκαδίας και Κυλλήνια, χωρίον Πάφου.
Απόλλων Κερεάτης (ιερόν) Αρκαδίας και Απόλλων Κεραιάτης (άγαλμα) Εγκώμης (Αλάσιας) Κύπρου.
Απόλλων Αγυιεύς (Τεγέα) και Αγυάτης Απόλλων (Αγυιά Κύπρου).
Κερύνεια (τοπωνύμιο) Αρκαδίας και Κυρήνεια Κύπρου.
Κλάριος Απόλλων (Αρκαδία) και Κλάριος (ποταμός Κύπρου).
Πύλαι Αρκαδίας και Πύλα Λάρνακος.
Μακαρία Αρκαδίας (Παυσ. Η΄ 3,3) και Μακαρία Κύπρου.
Μαλούς (ποταμός) Αρκαδίας και Μαλούντα της Κύπρου.
Μακούνια Τσακωνιάς και Μακούντα Κύπρου.
Γλανιτσιά χωριό της Γορτυνίας και Αγλαντζιά Κύπρου.
Σπάθαρι, χωριό της Γορτυνίας και Σπαθαρικό Κύπρου
Μάραθα (χωρίον) Γορτυνίας και Μάραθον (ποτάμι) Κύπρου.
Τραπεζούς Αρκαδίας και Τραπέζου (κώμη) επαρχίας Αμμοχώστου Ακόμη επισημαίνουμε και άλλα γνωστά σήμερα Αρκαδοκυπριακά τοπωνύμια, που πρέπει να εξετασθούν κάποτε όπως: Αγριδάκι, Ζαχαρία, Καλλιάνα, Καλλιάνι, Καμινάρια, Λύμπια, Σόλος, Γόλγος, κ.λ.π.
Τα κοινά αρκαδοκυπριακά τοπωνύμια, η αρκαδοκυπριακή διάλεκτος, η κοινή λατρεία, οι νόμοι, τα ήθη κι έθιμα επιβεβαιώνουν, για όσους αμφιβάλλουν, το φυλετικό δεσμό που δεν αδυνάτισε στη διαδρομή των αιώνων και διαχρονικά συνεχίζονται οι ιστορικές σχέσεις μέχρι σήμερα. [theseus-aegean.blogspot.gr]


_______________________
http://ellas2.wordpress.com/