Η Φωτό Μου

Καθημερινά... με τον Πάνο Αϊβαλή // Επικοινωνία στο email: arkadikovima@gmail.com

et in Arcadia ego"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός
28η Οκτωβρίου 1940 - 28η Οκτωβρίου 2017
Τιμούμε τους μαχητές φαντάρους που πολέμησαν στο Αλβανικό μέτωπο, δίνοντας και την ζωή τους στην ιδέα της Ελευθερίας.... Στην μνήμη του Παναγιώτη του Πέτρου Τσαρμπού [από την Καρύταινα] που γύρισε λαβωμένος στο πόδι από το μέτωπο. Αιωνία του η μνήμη.....

Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Νίκος Ξυδάκης, Φιλάνθη... Η κόρη της Καρύταινας!

ΦΙΛΑΝΘΗ Η ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΚΑΡΥΤΑΙΝΑΣ
Το Μάιο του 1205 οι Σταυροφόροι περικυκλώνουν
τη Βυζαντινή Καρύταινα.Αρχηγός τους ο Φράγκος ιππότης
Καμπανίας Ούγκω ντε Μπρυγέρ.
Ο φρούραρχος του κάστρου Χαρίτος αμύνεται με γενναιότητα,μαζί
με τους λίγους στρατιώτες του.
Δίπλα του πολεμάει σαν άντρας και η πανέμορφη κόρη του Φιλάνθη,
αλλά σύντομα το κάστρο πέφτει στα χέρια των Φράγκων.
Ο Χαρίτος σκοτώνεται στη μάχη και η Φιλάνθη με άλλες κοπέλες κρύβεται
σε ένα σπήλαιο για να σωθεί.
Οι Φράγκοι ανακαλύπτουν το σπήλαιο και βρίσκουν τη Φιλάνθη.
Την προδίδουν, η ομορφιά αλλά και το δακτυλίδι με το οικόσημο
που ξέχασε να βγάλει από το χέρι της. Ο ντε Μπρυγέρ τη ζητάει σε γάμο.
Η Φιλάνθη αρνείται και πνίγεται στα αφρισμένα νερά του Αλφειού.
Η γενναιότητά της και η θυσία της ενέπνευσαν πολλούς ποιητές και
τραγουδοποιούς, όχι μόνο παλιούς αλλά και σύγχρονους...

Το τραγούδι "Η κόρη της Καρύταινας", περιλαμβάνεται στο έργο του Νίκου Ξυδάκη "Κάϊρο, Ναύπλιο, Χαρτούμ" 1989, σε στίχους του Θοδωρή Γκόνη. Η Καρύταινα είναι χωριό της Γορτυνίας του νομού Αρκαδίας. Είναι χτισμένη σε κορυφή λόφου γύρω από το μεσαιωνικό κάστρο. Βρίσκεται στο χώρο της αρχαίας Βρένθης.
Διακρίνεται ιδιαίτερα για τον μεσαιωνικό της χαρακτήρα που της προσδίδουν τα σπίτια, το κάστρο και οι βυζαντινού ρυθμού εκκλησίες. Είχε ακμάσει το 13ο αιώνα επί φραγκοκρατίας, καθώς ήταν πρωτεύουσα μίας από τις βαρονίες των Φράγκων. Στη γαλλική παραλλαγή του Χρονικού του Μορέως αναφέρεται ως Caraintaine. Τα πρώτα χρόνια της Φραγκοκρατίας, την βαρονία της την κατείχε η οικογένεια των Ντε Μπρυγιέρ. Μάλιστα, ο Ούγος Ντε Μπρυγιέρ οχύρωσε τον λόφο δίπλα στην πόλη, εκεί όπου υπήρχαν τα ερείπια της αρχαίας Βρένθης. Το εντυπωσιακό και ισχυρό κάστρο της Καρύταινας προσέδωσε στην πόλη στρατηγική σημασία και την ασφάλισε αποτελεσματικά. Αργότερα, η Καρύταινα πέρασε στην εξουσία του Δεσποτάτου του Μορέως και πιο μετά σ' αυτήν των Οθωμανών, το 1461. Στην τουρκοκρατία παρέμεινε σημαντικό εμπορικό κέντρο, που κατέλαβαν το 1821 οι Έλληνες. Το 1826 χρησιμοποίησε ο Κολοκοτρώνης το κάστρο της ως ορμητήριο κατά του Ιμπραήμ και ως καταφύγιο των γυναικών και των παιδιών.
Σημείωση: Δημήτρης Τσαρμπόπουλος γεννήθηκε το 1924 στην Καρύταινα Αρκαδίας από τον Γιάννη Δημ. Τσαρμπόπουλο και την Σταυρούλα Αντ. Μπακογιάννη. Εκτελέστηκε, σε ηλικία 17 ετών, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής το 1941, στον Άγιο Φλώρο Μεσσηνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου