Η Φωτό Μου

Καθημερινά... με τον Πάνο Αϊβαλή // Επικοινωνία στο email: arkadikovima@gmail.com

et in Arcadia ego"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός
28η Οκτωβρίου 1940 - 28η Οκτωβρίου 2017
Τιμούμε τους μαχητές φαντάρους που πολέμησαν στο Αλβανικό μέτωπο, δίνοντας και την ζωή τους στην ιδέα της Ελευθερίας.... Στην μνήμη του Παναγιώτη του Πέτρου Τσαρμπού [από την Καρύταινα] που γύρισε λαβωμένος στο πόδι από το μέτωπο. Αιωνία του η μνήμη.....

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Η ιστορία του Αρκάδα που «καταράστηκε» την ομάδα του Σικάγο, επειδή έδιωξαν από το γήπεδο τον τράγο του!

Η τρομερή κατάρα του τράγου. 

Η διάσημη κατάρα της Αμερικής κρατάει πάνω από 100 χρόνια 1Τον Οκτώβριο του 1945, ένας Έλληνας μπήκε στο στάδιο της ομάδας μπέιζμπολ του Σικάγο με έναν τράγο. Έδειξε τα δύο εισιτήρια που είχε μαζί του, βρήκε τις θέσεις που αντιστοιχούσαν στον ίδιο και το κατοικίδιό του και έκατσε να απολαύσει τον αγώνα. Λίγη ώρα αργότερα, η ασφάλεια του σταδίου του ζήτησε να φύγει, γιατί η μυρωδιά του ζώου ενοχλούσε τους θεατές. Ο Έλληνας έγινε έξαλλος με την προσβολή. Πριν αποχωρήσει, φώναξε: «Οι Cubs δεν θα κερδίσουν ποτέ ξανά». Και πράγματι, η «κατάρα» του έπιασε. Οι Chicago Cubs έχουν να κερδίσουν πρωτάθλημα από το 1908. 
Ο «πολυπράγμων» Μπίλυ Σιάνης Ο Μπίλυ Σιάνης γεννήθηκε στον Παλαιόπυργο Αρκαδίας το 1895. Σε ηλικία 17 ετών, μετανάστευσε στην Αμερική και εγκαταστάθηκε στο Σικάγο. Αμέσως καταπιάστηκε με ό,τι δουλειά έβρισκε μπροστά του.
 Πουλούσε τα πάντα. Εφημερίδες στα λιμάνια, λάμπες που έκλεβε από καρότσια των τεχνικών, ακόμα και χρησιμοποιημένα εισιτήρια τρένου. Έμαθε αγγλικά διαβάζοντας εφημερίδες και το 1916, αφού πήρε την αμερικάνικη υπηκοότητα, έπιασε σταθερή δουλειά σε τυπογραφείο. Όταν μάζεψε λίγα χρήματα, αγόρασε ένα μικρό μαγαζί που μετέτρεψε σε εστιατόριο. 
Η επιχείρηση φαλίρισε με το κραχ του ’29 και ο Σιάνης επέστρεψε στις εφημερίδες, αυτή τη φορά ανοίγοντας περίπτερο που πουλούσε και καπνά. Τον Φεβρουάριο του 1933, δύο μήνες μετά το τέλος της ποτοαπαγόρευσης στις ΗΠΑ, άφησε το περίπτερο, δανείστηκε 500 δολάρια και αγόρασε ένα μαγαζί απέναντι από το στάδιο Wrigley, που έπαιζε η τοπική ομάδα μπέιζμπολ, οι Chicago Cubs. Όταν πήγε να επιστρέψει τα δανεικά, έμαθε ότι ο δανειστής είχε πεθάνει. Η χήρα του του είπε να κρατήσει τα χρήματα για καλή τύχη και ο Σιάνης, φυσικά, τα κράτησε. Ο Σιάνης και ο τράγος Το κατσικάκι του Μπίλυ Ένα πρωινό του 1934, ο Σιάνης βρήκε ένα κατσικάκι στο δρόμο έξω απ’ την ταβέρνα του, που είχε πέσει από ένα φορτηγό. Το μάζεψε, το τάισε με μπιμπερό και ένας δικηγόρος που έτυχε να κάθεται στο μπαρ τον συμβούλευσε να το κρατήσει, για να το κάνει μασκότ του μαγαζιού. 
Ο Σιάνης ακολούθησε τη συμβουλή, άλλαξε το όνομα της ταβέρνας σε «Billy Goat Tavern» (billy goat στα αγγλικά σημαίνει τράγος) και φωτογραφιζόταν με το ζώο στα διασημότερα σημεία της πόλης. Πολύ σύντομα, ο τράγος του Σιάνη είχε γίνει πασίγνωστος και η ταβέρνα γέμιζε με κόσμο που ερχόταν να απολαύσει μια μπύρα μετά τους αγώνες μπέιζμπολ, αλλά και για να δει από κοντά την χαριτωμένη μασκότ. Η «Ταβέρνα του Τράγου» έγινε το στέκι δημοσιογράφων, αθλητών και άλλων διασημοτήτων του Σικάγο και ο Έλληνας μετανάστης έκανε χρυσές δουλειές. 
Ο Σιάνης και ο τράγος Η κατάρα του τράγου Ο Σιάνης ήταν φανατικός οπαδός του μπέιζμπολ. Στις 6 Οκτωβρίου του 1945, αποφάσισε να πάει στον αγώνα τον Chicago Cubs, που έπαιζαν για το πρωτάθλημα εναντίον των Detroit Tigers. Πήρε μαζί και τον τράγο του, για να φωτογραφηθούν στο θρυλικό γήπεδο. Αγόρασε μάλιστα και για αυτόν ένα εισιτήριο, για να είναι τυπικός. Έκατσε στη θέση του και δίπλα του κάθισε ο τράγος. 
Ο αγώνας κύλησε ήρεμα μέχρι τη στιγμή που τον πλησίασε η ασφάλεια του σταδίου και του ζήτησε το αυτονόητο. Να φύγει ο τράγος. Εξοργισμένος, ο Σιάνης βροντοφώναξε πως δεν θα περνούσε έτσι αυτή η προσβολή και «καταράστηκε» τους Chicago Cubs να μην ξανακερδίσουν παιχνίδι. Σύμφωνα με μία μαρτυρία που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Chicago Sun, ο τράγος δεν μπήκε ποτέ στο στάδιο. Τον έδεσαν έξω απ’ το γήπεδο και ο Σιάνης είδε μόνος του τον αγώνα, αφού απείλησε ότι θα έκανε μήνυση για την προσβολή. Η οικογένεια του Σιάνη, βέβαια, υποστηρίζει πως μετά τον αγώνα, έστειλε τηλεγράφημα στον ιδιοκτήτη της ομάδας, Philip Wrigley, το οποίο έγραφε: «Θα χάσετε αυτό το πρωτάθλημα και δεν κερδίσετε άλλο πρωτάθλημα ποτέ ξανά. 
Δεν θα κερδίσετε γιατί προσβάλλατε τον τράγο μου». Οι Cubs άρχισαν να χάνουν από το επόμενο κιόλας παιχνίδι. Αν και είχαν σημαντικό προβάδισμα, κατέληξαν να χάσουν το πρωτάθλημα, ύστερα από τέσσερις συνεχόμενες ήττες. Η κακοτυχία συνεχίστηκε για χρόνια και η ομάδα, τρομοκρατημένη, έφτασε στο σημείο να ζητήσει να αντιστραφεί η κατάρα.

 Το 1969, ο Σιάνης ανακοίνωσε πως την πήρε πίσω, αλλά η τύχη των Chicago Cubs δεν άλλαξε. Ο Σαμ Σιάνης και ο τράγος στο γήπεδο Μετά τον θάνατο του Σιάνη το 1970, την ταβέρνα ανέλαβε ο ανιψιός του, Σαμ, ο οποίος προσπάθησε με τη σειρά του να αντιστρέψει την κατάρα. Το ’84, το ’89, το ’94 και ξανά το ’98, ο Σαμ περπάτησε στο γήπεδο μαζί με έναν τράγο, για να «εξευμενίσει» την προσβολή που είχε δεχτεί το ζωντανό το 1945. 
Οι προσπάθειές του ήταν μάταιες, όμως. Το 2003, οι οπαδοί των Cubs αποφάσισαν να περάσουν στην αντεπίθεση. Αντί να αντιστρέψουν την κατάρα, προσπάθησαν να την στρέψουν προς τους αντιπάλους, τους Houston Astros, μπαίνοντας στο γήπεδο με έναν άλλο τράγο, που είχαν ονομάσει Βιργίλιο Όμηρο. Τους απαγόρευσαν να μπουν και τότε έβγαλαν μία περγαμηνή και άρχισαν να απαγγέλουν έναν αρχαίο ύμνο, που υποτίθεται ότι θα αντέστρεφε την κατάρα. 
Ασφαλώς και απέτυχαν. Το 2007, ένας νεκρός τράγος βρέθηκε κρεμασμένος έξω από το στάδιο, ενώ το 2009, άγνωστοι κρέμασαν μόνο το κρανίο του ζώου. Έχει περάσει πλήθος ιερέων για να εξαγνίσουν το γήπεδο, χωρίς αποτέλεσμα. Το 2011, μία ομάδα οπαδών ίδρυσε φιλανθρωπικό οργανισμό που έστελνε κατσίκια σε οικογένειες σε υπανάπτυκτες χώρες, για να τους παρέχουν φαγητό και γάλα. Ήλπιζαν ότι βοηθώντας άλλους ανθρώπους, θα βελτίωναν και τις επιδόσεις της αγαπημένης τους ομάδας. 
Παρ’ όλα αυτά, οι Chicago Cubs έχουν να σηκώσουν το κύπελλο από το 1908 και σύμφωνα με συνεντεύξεις του Σαμ Σιάνη, ο μοναδικός τρόπος να αντιστραφεί η κατάρα είναι ένας: οι ιδιοκτήτες του σταδίου πρέπει να επιτρέψουν την είσοδο στα κατσίκια όχι με κάποιον απώτερο σκοπό κατά νου, αλλά επειδή το επιθυμούν πραγματικά.... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου