Η Φωτό Μου

Καθημερινά... με τον Πάνο Αϊβαλή // Επικοινωνία στο email: arkadikovima@gmail.com

et in Arcadia ego"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός
28η Οκτωβρίου 1940 - 28η Οκτωβρίου 2017
Τιμούμε τους μαχητές φαντάρους που πολέμησαν στο Αλβανικό μέτωπο, δίνοντας και την ζωή τους στην ιδέα της Ελευθερίας.... Στην μνήμη του Παναγιώτη του Πέτρου Τσαρμπού [από την Καρύταινα] που γύρισε λαβωμένος στο πόδι από το μέτωπο. Αιωνία του η μνήμη.....

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

ΓΟΡΤΥΝΙΑ AΡΚΑΔΙΑΣ: ΠΑΤΡΟΓΟΝΙΚΗ ΓΗ Ζώνη (Ζουνάτι)

Βαγγέλης Μητράκος 
ΓΟΡΤΥΝΙΑ AΡΚΑΔΙΑΣ: ΠΑΤΡΟΓΟΝΙΚΗ ΓΗ
Ζώνη (Ζουνάτι)
H Ζώνη είναι όμορφος οικισμός με 40 περίπου μόνιμους κατοίκους, σε πεδινή έκταση και υψόμετρο 500 μ , 11 χμ από τη Μεγαλόπολη. Συνορεύει βόρεια με το Παλαμάρι, ανατολικά με τον Τρίλοφο, νότια με το Σούλου και δυτικά με το Κατσίμπαλι.
Η παλιά ονομασία του χωριού ήταν ΖΩΝΑΤΙ (αναφέρεται και ΖΟΥΝΑΤΟΥ) και ήταν η έδρα του Δήμου ΒΕΡΕΝΘΗΣ, τον οποίον εκτός από τη Ζώνη αποτελούσαν και τα χωριά: Βάγκου, Ιμπραήμ (Τρίλοφος), Καράτουλα, Κατσίμπαλι, Παλαμάρι, Παλαισμύρι, Παύλια και Ψαράκι (το σημερινό Ψάρι. 
Από το 1928 μετονομάστηκε σε Ζώνη, ονομασία που φέρει μέχρι σήμερα .
Στα νεότερα χρόνια, δύο Ζωναταίοι αναφέρονται επίσημα ως Αγωνιστές του 1821: 
Ο Αναστάσης Π. Αναστασόπουλος και ο Δημήτρης Κουντάνης. 
Ζωναταίοι συμμετείχαν επίσης στους Βαλκανικούς , στους παγκόσμιους πολέμους και στην Εθνική Αντίσταση . Από τη Ζώνη καταγόταν και ο γνωστός Μακεδονομάχος Μήτσος Βελώνης.
Η Ζώνη του σήμερα δεν είναι πλέον η Ζώνη του παρελθόντος, τότε που ο οικισμός έσφυζε από ζωή και οικονομικές – επαγγελματικές δραστηριότητες , με την κτηνοτροφία και την γεωργική παραγωγή να είναι η κύρια ασχολία των κατοίκων της .
Ο οικισμός της Ζώνης , ομολογουμένως , είναι ένας από τους ομορφότερους οικισμούς της Γορτυνίας , με παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια , αξιόλογη πλατεία με μεγάλα πλατάνια και το παλιό πετρόχτιστο σχολείο.
Ξεχωριστή θέση στις καρδιές των Ζωναταίων έχουν η εκκλησία του χωριού τους ο Άγιος Δημήτριος με το πανέμορφο παλιό πετρόχτιστο καμπαναριό και τα δύο πανέμορφα εκκλησάκια, ο Άγιος Νικόλαος ο Νέος και η Ζωοδόχος Πηγή (Παναγίτσα) που βρίσκονται εκτός του οικισμού.
Στη θέση «Διάσπρο», λίγο πιό βόρεια , έχουν βρεθεί αρχαία αντικείμενα,και εικάζεται ότι εκεί ήταν η αρχαία Ζοιτία. Γύρω απ’ το χωριό υπάρχει ένα εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον με δάση από βελανιδιές και ελαιώνες.Όμορφα φυσικά τοπία, εικόνες φτιαγμένες από πέτρα και χρόνο, ανθοστόλιστοι κήποι και ωραία περιβόλια , η ηρεμία του αρκαδικού τοπίου σε όλο της το μεγαλείο. Ιδανικός τόπος διαμονής και προορισμού για όσους αναζητούν χαλαρούς ρυθμούς στην ζωή τους , σε συνδυασμό με την διαβίωση κοντά στην φύση.
Δύναμη για τη Ζώνη αποτελεί ο δραστήριος ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΩΝΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ο οποίος ακούραστα εργάζεται με κάθε τρόπο για την προβολή και την ανάπτυξη του χωριού .
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ : https://zounati.wordpress.com/today/
Βαγγέλης Μητράκος
[από Κουρουνιού]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου