Η Φωτό Μου

Καθημερινά... με τον Πάνο Αϊβαλή // Επικοινωνία στο email: arkadikovima@gmail.com

et in Arcadia ego



"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός
28η Οκτωβρίου 1940 - 28η Οκτωβρίου 2017
Τιμούμε τους μαχητές φαντάρους που πολέμησαν στο Αλβανικό μέτωπο, δίνοντας και την ζωή τους στην ιδέα της Ελευθερίας.... Στην μνήμη του Παναγιώτη του Πέτρου Τσαρμπού [από την Καρύταινα] που γύρισε λαβωμένος στο πόδι από το μέτωπο. Αιωνία του η μνήμη.....

Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

O ομογενής Αναστάσιος Τάμης καθηγητής Πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης, στη Βλαχέρνα

Έρευνα του Καθηγητή στη Βλαχέρνα για Αρκάδες που είχαν ξενιτευτεί για την Αυστραλία...

Μια ωραία επίσκεψη επιφύλασσε η χθεσινή μέρα για τη Βλαχέρνα. Ο διακεκριμένος καθηγητής Αναστάσιος Τάμης από Αυστραλία, στα πλαίσια της έρευνάς του, για τους Έλληνες Αρκάδες που πήγαν στην Αυστραλία και επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα, σταμάτησε στο χωριό μας και ρώτησε αν υπάρχουν συγχωριανοί μας, οι οποίοι είχαν ξενιτευτεί για την Αυστραλία (κυρίως τις δεκαετίες 1950, 1960, 1970) και γύρισαν πίσω στην Ελλάδα.
Ο καθηγητής συνάντησε τους συμπατριώτες μας, Παναγιώτη Ν. Δημόπουλο και Βασίλη Π. Μεγρέμη στο «Καμάρες-coffee», οι οποίοι ειδοποίησαν συγχωριανούς που είχαν πάει ή γεννηθεί στην Αυστραλία. Στην συνάντηση δόθηκαν πληροφορίες για Βλαχερναίους οι οποίοι είχαν πάει στην Αυστραλία και επαναπατρίστηκαν και βέβαια θα υπάρχει και συνέχεια ενημέρωσης στον καθηγητή κ. Τάμη. Ο κ. Τάμης έμεινε ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την ανταπόκριση της Βλαχέρνας στην έρευνά του και συνέχισε την χθεσινή του περιοδεία για Χωτούσα, Άγαλι και Παναγίτσα.
Προς ένδειξη καλής φιλοξενίας, δόθηκαν στον κ. καθηγητή ένα σετ CD με παραδοσιακά τραγούδια, που κυκλοφόρησαν πρόσφατα στο χωριό μας.


Ο Νίκος Καβουρίνος ο πρώτος από δεξιά, γεννήθηκε στην Αυστραλία και σε ηλικία επτά ετών επέτρεψε οικογενειακώς στα πατρώα εδάφη στην Βλαχέρνα. 
Σήμερα είναι φοροτεχνικός και διατηρεί Γραφείο μαζί με τον αδελφό του Αργύρη επίσης φοροτεχνικό, στην Ηλιούπολη. Για αρκετά χρόνια ήταν και εκδότης της τοπικής λαογραφικής εφημερίδας  "Τα μαντάτα του Μπεζενίκου" 

~~~~~~~ 

Ο καθηγητής Αναστάσιος Τάμης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1947 και μετανάστευσε στην Αυστραλία τον Ιούνιο του 1971. Δίδαξε στα Πανεπιστήμια Monash, Melbourne και La Trobe της Μελβούρνης. Εξελέγη Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης (1992-1997), ιδρυτικός Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ελληνικών Μελετών και Έρευνας του Πανεπιστημίου La Trobe [ΕΚΕΜΕ] (1997-2006), ιδρυτής και Διευθυντής των Αρχείων Δαρδάλλη της Ελληνικής Διασποράς (1992-2006) και ιδρυτικός Πρόεδρος του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Μακεδονικών Σπουδών (1986-2006). Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ως διευθυντού, το ΕΚΕΜΕ αναπτύχθηκε και συμπεριέλαβε τα Αρχεία της Ελληνικής Διασποράς, το Ινστιτούτο Κυπριακών Μελετών, το Ινστιτούτο Ποντιακών και λοιπών Μικρασιατικών Μελετών, το Ινστιτούτο Κοινοτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, την Ελληνική και Βαλκάνια Βιβλιοθήκη, το Κέντρο Προβολής και Διάδοσης της Ελληνικής Γλώσσας και το Μουσείο Ελληνικής Μετανάστευσης και Εποίκισης. 
Τα τελευταία 20 χρόνια εξέδωσε 15 μονογραφίες, επιμελήθηκε εννέα βιβλία και συνέγραψε πάνω από 100 κεφάλαια και άρθρα σε έγκριτα περιοδικά και βιβλία στην Ευρώπη, Αυστραλία κι Αμερική. Δημοσίευσε άρθρα σε βιβλία και επιστημονικά περιοδικά με θέματα την κυπριακή και ελληνική μετανάστευση, την έξοδο των Ελλήνων στις υπερπόντιες χώρες κ.λ.π.

____________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου