Η Φωτό Μου

Καθημερινά... με τον Πάνο Αϊβαλή // Επικοινωνία στο email: arkadikovima@gmail.com

et in Arcadia ego"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός
28η Οκτωβρίου 1940 - 28η Οκτωβρίου 2017
Τιμούμε τους μαχητές φαντάρους που πολέμησαν στο Αλβανικό μέτωπο, δίνοντας και την ζωή τους στην ιδέα της Ελευθερίας.... Στην μνήμη του Παναγιώτη του Πέτρου Τσαρμπού [από την Καρύταινα] που γύρισε λαβωμένος στο πόδι από το μέτωπο. Αιωνία του η μνήμη.....

Κυριακή 6 Μαΐου 2018

ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ: Ο εκφραστής του ελληνικού ποιητικού υπερρεαλισμού

ΑΡΚΑΔΕΣ ΠΟΙΗΤΕΣ

                             ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ                                 
  Ο εκφραστής του ελληνικού ποιητικού υπερρεαλισμού  

Ο Νίκος Γκάτσος είναι ο εκφραστής του ελληνικού ποιητικού υπερρεαλισμού, στιχουργός και μεταφραστής θεατρικών έργων. Γεννήθηκε το 1911 στην Κάτω Ασέα της Αρκαδίας, όπου και τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο. Φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1943 εξέδωσε το βιβλίο του «Αμοργός», που ήταν τελικά και το μοναδικό βιβλίο του, με το ομώνυμο ποίημα, το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία και θεωρείται ένα από τα κορυφαία ποιήματα της υπερρεαλιστικής τάσης.

Μετά την Αμοργό, δημοσίευσε μόλις τρία ποιήματα: το «Ελεγείο» το 1946, το «Ο Ιππότης και ο θάνατος» το 1947 και το «Τραγούδι του παλιού καιρού» το 1963.

Με το τέλος του πολέμου, καθώς η οικονομική κατάσταση ήταν εξαιρετικά δύσκολη συνεργάστηκε με την «Αγγλοελληνική Επιθεώρηση» ως μεταφραστής και με το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας ως μεταφραστής, διασκευαστής και ραδιοσκηνοθέτης.

Παράλληλα άρχισε να γράφει στίχους πάνω στη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. Επίσης, συνεργάστηκε με επιφανείς συνθέτες όπως ο Μ. Θεοδωράκης και ο Στ. Ξαρχάκος. Όλοι γνωρίζουμε τους στίχους του, μερικά από τα πιο γνωστά τραγούσια του είναι :
«Αθανασία», «Της γης το χρυσάφι», «Ρεμπέτικο», «Αρχιπέλαγος», «Πήρες το μεγάλο δρόμο», «Πορνογραφία», «Λαϊκή Αγορά», «Η μικρή Ραλλού», «Μια γλώσσα μια πατρίδα», «Αν θυμηθείς τ” όνειρό μου», “Χάρτινο το Φεγγαράκι”.
Ο Ν. Γκάτσος ασχολήθηκε εκτενώς με τη μετάφραση θεατρικών έργων, τα οποία «ανέβηκαν» στο Εθνικό Θέατρο, στο Θέατρο Τέχνης και στο Λαϊκό Θέατρο.
Το 1987 τιμήθηκε με το Βραβείο του Δήμου Αθηναίων, και το 1991 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Αντεπιστέλλοντος Μέλους της Βασιλικής Ακαδημίας Καλών Γραμμάτων της Βαρκελώνης.
Ο Ν. Γκάτσος πέθανε στις 12 Μαϊου 1992 και ενταφιάστηκε στη γενέτειρα του.

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ...  
Έγραψε τους στίχους των τραγουδιών για την ταινία του Εlia Kazan, America America, σε μουσική του Μάνου Χατζιδάκι
Η Αμοργός είναι η μόνη ποιητική σύνθεση που εξέδωσε όσο ζούσε. Κυκλοφόρησε στην Κατοχή σε 308 αντίτυπα. Την έγραψε μέσα σε ένα βράδυ με την μέθοδο της «αυτόματης γραφής».
Το τραγούδι του «Πάει καιρός» απαγορεύθηκε από την δικτατορία.

~~~~~~~~~~~


Πάνος Αϊβαλής
ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ
Στις 12 Μαΐου 1992 έφυγε από κοντά μας ένας σημαντικός Άνθρωπος και Ποιητής, ο Νίκος Γκάτσος γεννημένος το 1911 στην Ασέα Αρκαδίας. Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται είκοσι και έξι [26] χρόνια από την μέρα που έφυγε για την χώρα των αγγέλων !!! Εμείς τον θυμόμαστε μέσα από τα τραγούδια του που μας άφησε πολιτιστική κληρονομιά και την μοναδική ποιητική συλλογή του την "Αμοργό" που έγραψε το 1943.

___________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου