ΕΝΑΣ ΔΙΑΠΡΕΠΗΣ ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΝΗ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Γεννημένος στη Ζώνη, ο κ. Κων/νος Γ. Λαμπρόπουλος, αφού σπούδασε αρχικά στο Πάντειο, κατόπιν στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις στην Ελλάδα, μετανάστευσε το 1962 στο Τορόντο, παρακολούθησε στο εκεί Πανεπιστήμιο κλασικές σπουδές και δίδαξε στη Μέση Εκπαίδευση. Διετέλεσε επίσης Διευθυντής του Γραφείου Παιδείας της Ελληνικής Κοινότητας του Τορόντο, Γραμματέας και μετέπειτα Πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Καναδά, επί διετία Πρόεδρος της Παγκόσμιας Παναρκαδικής Συνομοσπονδίας και Πρόεδρος του Συλλόγου Αρκαδικού Χωριού (Καναδά) – υπήρξε δε ένας από τους σκαπανείς του Αρκαδικού Χωριού, στο οποίο και διαμένει κάθε φορά που έρχεται στην Ελλάδα με την οικογένειά του.[....] Το βιβλίο του ο συγγραφέας το αφιερώνει «στην ιερή σκιά των γονέων του» του μπαρμπα – Γιώργη και της κυρα – Ελένης Λαμπροπούλου, οι οποίοι διατηρούσαν στο χωριό μας καφενείο και παντοπωλείο.
Ο κ. Κωνσταντίνος Γ. Λαμπρόπουλος, με το βιβλίο του για την «Ιστορία της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Καναδά», μας έδωσε με γλαφυρό τρόπο όλα τα γεγονότα που αφορούν το Σωματείο αυτό κι επιπλέον στοιχεία, που δεικνύουν ότι οι Έλληνες της διασποράς διαπρέπουν σε όποια χώρα κι αν πάνε αλλά υπάρχουν και κάποιοι εξ αυτών, οι οποίοι – λόγω χαρακτήρα – δεν φέρονται σωστά και δημιουργούν προβλήματα. Η Αρκαδία είναι πανταχού παρούσα στο βιβλίο, με τις ομορφιές της, την ιστορία της και τους ανθρώπους της.
Οι Αρκάδες επιχειρηματίες του Καναδά, στην πλειοψηφία τους είναι επιτυχημένοι οικονομικά και κοινωνικά, διατηρώντας μέσα τους έντονο το Αρκαδικό στοιχείο της καταγωγής τους. Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που συνοδεύει τα κείμενα, μας βοηθά στην καλύτερη κατανόησή τους. Είναι ένα βιβλίο ειδικού μεν ενδιαφέροντος, αξίζει όμως να διαβαστεί από όλους μας, γιατί είναι καλογραμμένο και με πολλές πληροφορίες που τραβούν την προσοχή.
___________
[Ζαχαρούλα Γαϊτανάκη, από τη στήλη της "Διαβάζοντας...." της εφημερίδας "Γορτυνία".]
(Στη φωτογραφία ο Κωνσταντίνος Γ. Λαμπρόπουλος με τη Ζαχαρούλα Γαϊτανάκη, το φθινόπωρο του 2016, όταν επισκέφτηκε τη Ζώνη.)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου